GODZINY OTWARCIA: 10:00 - 21:00

Wydarzenia

CurrentPage.pageTitle hero image

Zamiast za miasto22 czerwca 2018 - 23 czerwca 2018

#ZamiastZaMiasto

Chill out Zone w centrum miasta

22-23 czerwca, piątek: 15.00-20.00 i sobota: 12.00-19.00

 

Spędzasz weekend w mieście? Wpadnij do Placu Unii City Shopping. Będzie się działo. Specjalnie dla osób, które chcą się zrelaksować, ale jednocześnie wykorzystać swój czas produktywnie i nauczyć się czegoś fajnego zapraszamy na cykl imprez pod hasłem: #ZamiastZaMiasto. Super spędzony czas gwarantowany. W najbliższy weekend zapraszamy na:

 

Warsztaty robienia lasów w słoikach:

  •       dowiecie się dlaczego warto „zamykać" las w słoikach i czy przygotowanie tego jest trudne i czasochłonne,
  •       zapraszamy do udziału w warsztatach jak „zamykać” las w słoikach,
  •       będzie można obejrzeć wystawę najpiękniejszych „zamkniętych” lasów.

 

Warsztaty pszczelarskie pod hasłem „Bzykanie jest spoko”:

  •      zaprosimy do udziału w warsztatach z lepienia świeczek woskowych,
  •      będziemy malować ule oraz zbijać ramki pszczele,
  •      będzie można obejrzeć przeszklony ul pokazowy,
  •      miłośnicy miodowej słodyczy będą mogli wziąć udział w degustacji miodów.

 

Warsztaty serowe, czyli „Nowa serspektywa”:

  •      co godzinę będzie można wziąć udział w jednym z trzech warsztatów serowych,
  •      pierwszy z nich –  warsztaty robienia sera poprzez ścinanie mleka podpuszczką – czy wiecie, że mleko powinno się ściąć w 20 minut a efektem tego może być tzw. deser serowara, czyli kostka serowarskiego skrzepu o bardzo przyjemnym mlecznym, słodkim smaku. W czasie ścinania jest czas na kilka opowieści i przygotowanie dodatków, naczyń itp. Wystarczy potem masę tylko wyłożyć w kubeczki jednorazowe, polać miodem, syropem, posypać bakaliami i ser gotowy.
  •      drugi z nich –  wszystko o twarogu - dowiemy się jak się go robi i czym różni się od innych serów. Będziemy prażyć mak, i zrobimy z nim inny prosty deser na bazie sera.
  •      trzeci z nich – deser z sera pleśniowego z wędzoną białą czekoladą, którą uwędzimy na miejscu. 


Wszystkie czynności podczas warsztatów serowych, czyli: ścinanie, prażenie, wędzenie będą odbywały się na waszych oczach i przy waszej pomocy.

Serdecznie zapraszamy!